تهران - نوروز سال 92 نیز هم چون سال های قبل گذشت، اما در این میان برخی رسانه های داخلی بدون توجه به تلاش دولتمردان برای تامین مایحتاج مردم در این ایام، با دامن زدن به افزایش قیمت برخی از میوه ها به دنبال تلخ کردن کام آنان بودند.
به طور طبیعی در روزهای نخست فروردین ماه هر سال فعالیت های اقتصادی کشور به دلیل تعطیلی چند روزه، سفرهای نوروزی مردم، افزایش حجم ترافیک جاده های کشور و عدم تردد کامیون های حمل کالا با کاهش رو به رو می شود.
این در حالی است که وزارتخانه های مربوطه که مسئولیت تامین مایحتاج مردم از قبیل مرغ، گوشت، میوه، صیفی جات و برخی دیگر از اقلام را بر عهده دارند از چند هفته مانده به عید و ایام تعطیل درصدد رفع نیاز آنان بوده تا مردم احساس کمبودی در این زمینه ها نکنند.
تلاش مسئولان مربوطه که با الهام از دستورات هیات دولت جهت تامین مایحتاج مردم در سال جاری در حال پیگیری و انجام بود، به دلیل تعطیلی چند روزه میادین میوه و تره بار و به دنبال آن افزایش قیمت چند قلم میوه از سوی برخی رسانه های داخلی بزرگنمایی و خوراک رسانه های غربی را برای حمله به دولت آماده کرد.
این در حالی است که با تلاش دولت، ایران جزو بزرگترین تولید کنندگان محصولات باغی و جالیزی در دنیا قرار گرفته و از این نظر در بین هشت کشور اول جهان قرار دارد.
ˈسید رضا نورانیˈ رییس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی نیز در این خصوص اخبار منتشره از سوی برخی رسانه های داخلی مبنی بر افزایش نجومی و چند برابری قیمت میوه که خوراک رادیوهای غربی شد را مورد انتقاد قرار داد.
وی گفت: در روزهای نخست فروردین هر سال به دلیل محدویت تردد کامیون ها در جاده ها، کمبود کامیون در استان های شمالی و تعطیلی سردخانه ها و میادین میوه و تره بار شهرداری زمینه افزایش نرخ میوه از 20 تا 30 درصد فراهم می شود.
رییس اتحادیه صادر کنندگان و وارد کنندگان میوه از کاهش نرخ میوه طی هفته های آینده خبر داد و افزود: وضعیت تولید میوه در سال 91 بسیار مطلوب بوده است و به زودی میوه های جالیزی وارد بازار می شود.
وی تاکید کرد که در زمان حاضر فصل میوه هایی همچون پرتقال تامسون که محصول شمال کشور می باشد به پایان رسیده و طبیعی است که نرخ این میوه کاهش نیابد.
وی این توضیح را نیز داد که تولید پرتقال والنسیا که هم اکنون در برخی از استان های جنوبی کشور در حال برداشت می باشد، محدود است.
نورانی در خصوص نرخ میوه در بازار عمده فروشی در روز جاری نیز توضیح داد: سیب درختی هر کیلوگرم 1500 تا 2 هزار تومان ، پرتقال 2000 تا 2500 تومان، موز چهار هزار تومان، پیاز نو 1200 تا 1300 تومان، سیب زمینی نو یک هزار تومان و سیب زمینی کهنه 600 تومان خرید و فروش شده است.
وی افزود: امروز خیار درختی نیز به طور میانگین هر کیلوگرم 1500 تا 1800 و خیار گلخانه ای جیرفت یک هزار تومان، توت فرنگی 4 تا 5 هزار تومان، کیوی 1500 تا 2000 و گوجه فرنگی 2 هزار تا 2500 تومان در بازار عمده فروشی معامله شد.
رییس اتحادیه صادرکنندگان و واردکنندگان میوه، این توضیح را نیز داد که در زمان حاضر تولید گوجه فرنگی کم است و با افزایش تولید و توزیع گسترده این صیفی جات به زودی قیمت آن نیز روند کاهشی خواهد یافت.
** سازمان های مسئول با متخلفان برخورد کنند
نورانی گفت: اگر تعطیلات ایام نوروز باعث شد که برخی واحدهای صنفی به مردم اجحاف کنند، باید سازمان های مربوطه همچون حمایت مصرف کنندگان و تولید کنندگان و تعزیرات حکومتی پیگیری های لازم را کرده و با متخلفان برخورد کنند.
وی افزود: در روزهای پایانی سال گذشته انبوهی از میوه های شب عید در مراکز عرضه پرتقال با نرخ 1500 تا 1600 و سیب 1600 تا 1700 تومان وجود داشت، اما برخی در خرید خود تاخیر کردند و تقاضای آنها با ایام تعطیلی یک دو روزه میادین روبرو شد.
نایب رییس کنفدراسیون صادرات تاکید کرد که وضعیت تولید میوه در ایران خوب است و به طور حتم در سال جاری هیچ مشکلی در این زمینه وجود نخواهد داشت.
نورانی افزود: طی روزهای جاری و آینده میزان عرضه انواع میوه، سیب زمینی و صیفی جات همچون خیار، گوجه فرنگی، سیب زمینی، سیب درختی و کاهو بیشتر می شود و پس از آن میوه های بهاره برداشت و وارد بازار خواهد شد.
ˈناصر توکلیˈ معاون تولیدات گیاهی وزارت جهاد کشاورزی نیز در این خصوص گفت: در چند روز آینده، بیش از یک میلیون و 160 هزار تن گوجه فرنگی بهاره وارد بازار می شود.
وی در خصوص افزایش قیمت گوجه فرنگی در روزهای اخیر افزود: در حال حاضر هیچ مشکلی در بخش تولید وجود ندارد و میوه، سبزی و صیفی به اندازه نیاز کشور و حتی بیش از نیاز تولید می شود و جای هیچگونه نگرانی نیست.
توکلی تاکید کرد: قیمت میوه و گوجه فرنگی در ایام نوروز ، علاوه بر تعطیلات 20 روزه و وقفه در حمل و نقل محصولات کشاورزی به بازار مصرف، تحت تاثیر مشکل مدیریت شبکه توزیع نیز قرار گرفت.
وی اظهار کرد: در حال حاضر 900 هزار تن گوجه فرنگی زمستانه مناطق گرمسیری همچون جیرفت، دزفول و بندرعباس موجود است که هنوز راهی بازار مصرف نشده است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد: با توجه به این که برای نخستین بار بازار داخلی با تولید داخل تامین شده و هیچگونه وارداتی صورت نگرفته است، این موضوع با موفقیت انجام شد، اما برای متعادل نگاه داشتن قیمت ها در بازار، به مدیریت پس از تولید در شبکه توزیع نیاز است که باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.
وی ادامه داد: این در حالیست که در سال های گذشته برای تنظیم بازار میوه شب عید و ایام نوروز، میوه و مرکبات از خارج کشور وارد می شد.
توکلی گفت: همچنین امسال با افزایش تولید محصولات کشاورزی مواجه بوده ایم، به طوری که صادرات اکثر محصولات کشاورزی نسبت به سال های گذشته بیش از 85 درصد افزایش داشته است.
وی اضافه کرد: هر چند که بخش تولید نیز با مشکلاتی مواجه است، اما بازار رسانی و توزیع باید به گونه ای باشد که مصرف کنندگان کمبودی احساس نکنند.
وی اظهار کرد: برای تامین سیب و پرتقال ایام نوروز با مشکل کمبود میوه مواجه نبودیم، به طوری که تنها در دو استان آذربایجان شرقی و غربی یک میلیون و 100 هزار تن سیب ذخیره سازی شده بود و حتی به وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام شد تا سیب باقیمانده از ایام نوروز به خارج کشور صادر شود.
توکلی تاکید کرد که امسال به هیچ عنوان کاهش تولید میوه و مرکبات نداشته ایم و تنها ناهماهنگی مدیریتی در شبکه توزیع و ایجاد محدودیت در تردد کامیون های حمل محصولات کشاورزی، افزایش قیمت برخی اقلام را سبب شد
منبع :ایرنا