در این مراسم از 45 صادرکننده نمونه کشور در سال گذشته تقدیر شد. همچنین وعده هایی به صادرکنندگان داده شد تا مسیر صادرات غیرنفتی تسهیل شود. در این همایش، معاون اول رئیسجمهور با تاکید بر اینکه در حال حاضر منابع صندوق توسعه ۳۲ میلیارد دلار است و ۲۰ میلیارد دلار نیز تاکنون تسهیلات پرداخت شده است، از تماس و ابراز تمایل شرکتهای خارجی برای همکاری با ایران خبر داد. اسحاق جهانگیری اظهارداشت: روز ملی صادرات فرصتی است تا بخشی از سیاستهای دولت مورد ارزیابی و نقد قرار گیرد و همچنین راهکارهایی داده شود تا سیاستهای دقیقتر و بهتری وضع شود. وی افزود: در شرایط تحریمها، صادرات بسیار مشکل است و کسانی که موفق شدهاند این کار را انجام دهند، باید به آنها دستمریزاد گفت و تشکر کرد. معاون اول رئیسجمهور گفت: ایران باید مسیر توسعه و صنعتی شدن را به صورت جدی پیش ببرد و بعید میدانم که هیچ ایرانی وجود داشته باشد که علاقه به سرنوشت کشورش نداشته باشد و این موضوع را کنار بگذارد.
جهانگیری گفت: موقعیت ایران در منطقه و فضای بینالمللی این است که به توسعه ایران پرداخته شود و موانع توسعه رفع شده و راهکارهای توسعه دنبال شود. وی افزود: نباید ایران از گردونه توسعه دنیا عقب بیفتد و باید دلیل عدم صنعتی شدن ایران شناسایی شود. معاون اول رئیس جمهور ادامه داد: دولت تدبیر و امید بنا دارد برخلاف روند گذشته بدون آنکه دیگران را تخریب کند تا خودش را موجه جلوه دهد، با نقد سیاستها و تعیین شرایط کشور، سیاستهایی به سمت توسعه اتخاذ شود و این به معنای شعار نیست، بلکه عزم جدی دولت و رئیس جمهور است تا بخش خصوصی مدار و محور توسعه کشور باشد و موانع موجود برطرف شود.
وی با طرح این پرسش که جز با سرمایهگذاری، ایجاد فضای امن و فعالیت بخش خصوصی مگر راهکار دیگری وجود دارد، اظهارداشت: تعبیر آقای روحانی درخصوص اینکه سانترفیوژ باید بچرخد و چرخ اقتصاد هم بچرخد در واقع نشان دهنده این است که زندگی مردم جزو مهمترین مسئولیتهای دولت است و دولت نمیتواند نسبت به زندگی مردم بیتفاوت باشد. جهانگیری گفت: دولت از حقوق ملت ایران در بحث هستهای عقبنشینی نمیکند و با روشی عقلایی، تدبیر و خرد جمعی از آن عبور کرده و فضای مناسب برای حضور در بازارهای جهانی و صادرات را بوجود میآورد. معاون اول رئیس جمهور گفت: در دیپلماسی دولت به دنبال حواشی نبوده بلکه به دنبال ایجاد فرصت برای توافق و تعامل با دنیا است. جهانگیری گفت: همین الان بسیاری از شرکتهای اروپایی با طرفهای ایرانی تماس گرفته و برای گسترش همکاریها ابراز تمایل کردهاند.رئیس دفتر رئیسجمهور نیز در این مراسم با بیان اینکه اقتصاد ما از تغییر تصمیمها و تصمیمهای لحظهپردازانه آسیب دیده است، گفت: دولت باید در مقررات ثبات ایجاد کند تا امکان برنامهریزی بلندمدت برای مدیران بنگاهها فراهم شود.
محمد نهاوندیان اظهار داشت: روز ملی صادرات فرصتی است برای تجلیل از قهرمانان میدان عزت بینالمللی اقتصاد ایران و همچنین روزی است برای ارزیابی آنچه کردهایم و عزم برای آنچه باید کرد.
وی با تأکید بر اینکه صادرات در واقع میدان مسابقه بینالمللی اقتصادها است اظهار داشت: آنجا معلوم میشود که برآیند اقتصاد ما و مدیریتهای خرد به توفیق رسیده است یا خیر؟ که صادرات ما بالا باشد چرا که صادرات المپیک اقتصادها است و در آنجا است که مشخص میشود نتیجه تلاشهای ما توانسته است ما را به رتبهای در صادرات برساند یا خیر. چرا که صادرات تجلیگاه پیشرفت علمی کشور است. رئیس اتاق بازرگانی ایران گفت: اینکه تحقیقات ما به قدرت رقابت تبدیل شود و بتواند خدمات فنی - مهندسی را به رتبه برتر برساند معلوم میشود که مقالههای تحقیقاتی پیشرفت علمی حاصل کرده است. وی افزود: در روز ملی صادرات تعداد محدودی از فعالان اقتصادی در معرض قضاوت و تقدیر و تشکر قرار نمیگیرند بلکه این نشان دهنده کل اقتصاد ما است.نهاوندیان گفت: پیشتر توقع این بود که در روز ملی صادرات فقط کف بزنیم و در یکی از سالها از من خواستند تا در روز ملی صادرات انتقاد نکنم در حالی که وظیفه ما ارزیابی واقعبینانه است چرا که روز ملی صادرات روز بخش خصوصی و روز فعالان اقتصادی است میدان آنها و تریبون آنها است تا با مسئولان اقتصادی کشور سخن بگویند.
وی افزود: برنامه دولت تدبیر و امید این است تا رشد اقتصادی توسط بخش خصوصی انجام شود چرا که دولت سیاستگذار است نه متصدی اقتصاد، وظیفه دولت برداشتن موانع است. این خوب است که ما در این سالها رشد صادرات غیرنفتی داشتهایم اما سخن در این است که باید خودمان را با خودمان مقایسه کنیم؟ یا این سؤال را مطرح کنیم که دیگران چه کردهاند، بالقوه چقدر بوده و بالفعل چقدر بوده است؟ یکی از شاخصهای مهم این است که چه مقدار از صادرات غیرنفتی توانسته است واردات را پوشش دهد. بدون اتکا به نفت چقدر میتوانیم با صادرات غیرنفتی واردات را پوشش دهیم؟ چه مقدار از ترکیب صادراتی متکی به نفت است و چه مواردی متکی به ارزش افزوده است؟ صادرات صنعتی چه نسبتی به واردات صنعتی دارد؟
نهاوندیان گفت: درست است که صادرات صنعتی از دو میلیارد دلار در سال 2000 به 15 میلیارد دلار در سال 2011 رسیده است اما در همین 11 سال ترکیه 104 میلیارد دلار و عربستان 65 میلیارد دلار صادرات صنعتی داشته است و نسبت پوشش صادرات صنعتی به واردات صنعتی برای ایران 37 درصد ، در ترکیه 73 درصد و در عربستان 67 درصد در تایلند و مالزی بالای 100 درصد و در کره 177 درصد است.
در این همایش وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز از حل دو مشکل اخذ تعهدات ارزی و حذف معافیت مالیاتی صادرکنندگان تا پایان هفته آینده خبر داد. محمدرضا نعمت زاده در مراسم روز ملی صادرات گفت: دیشب در جلسه با معاون اول رییس جمهوری درباره دو مشکل اخذ تعهدات ارزی و حذف معافیت مالیاتی صادرکنندگان جلسهای داشتیم و چون این جلسه به درازا انجامید قرار شد تا پایان هفته آینده این دو مشکل اصلی صادرکنندگان حل شود. وی با اشاره به این که در سال 2012 میلادی ارزش صادرات ایران به 96 میلیارد دلار که معادل 0.55 درصد از کل صادرات جهان بود، گفت: همچنین سهم صادرات غیر نفتی ایران از کل صادرات جهان به 0.2 درصد رسید. وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود:در شش ماهه نخست امسال ارزش صادرات غیر نفتی و واردات کشور به ترتیب به 17 و 19 میلیارد دلار رسید. به گفته نعمت زاده، ایران در سال گذشته میلادی در بین 148 کشور دنیا از نظر شاخص رقابت پذیری با 16 پله سقوط نسبت به سال 2011 میلادی به رده 82 رسید
Pmo گزارش خبری.