جزئیات طرح پیشنهادی بخش خصوصی به دولت در حوزه صادرات

 


 

کاهش 13 درصدی میزان صادرات کشور در شش ماهه نخست امسال، نشان از عمق ضعف ساختاری در حوزه تولید است. حوزه ای که با سیاست های نادرست داخلی و خارجی، مجالی برای حفظ موقعیت خود متصور نیست.

به گزارش دنیای صنعت، سید رضا نورانی- رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ایران - در این خصوص گفت: کاهش 13 درصدی صادرات نشان از عمق بسیار زیاد مشکلات در این حوزه دارد و تنها باید امیدوار بود تا در شش ماهه دوم این رقم را کم کرده و شاهد افزایش صادرات و تولید باشیم.

وی در ادامه افزود: پس از روی کار آمدن دولت یازدهم طرحی شامل 21 پیشنهاد در حوزه صادرات را به دولت تقدیم کردیم و جلستاتی نیز با سازمان توسعه تجارت داشتیم اما متاسفانه تاکنون امکان برگزاری نشست با دولت و بررسی و به کار بستن این پیشنهادات به وجود نیامده است.

نورانی در پاسخ به پرسشی در خصوص مفاد این پیشنهادات اظهار داشت: یکی از اصلی ترین موارد که بر آن تاکید داشتیم، لغو موارد تصویبی ستاد ویژه تدابیر اقتصادی ، لغو دریافت مالیات از صادرات غیرنفتی که در برنامه پنجم لحاظ شده بود، تعهدات ارزی و پیمان سپاری هایی که صادرکنندگان در گمرکات گرفته می شد و .... بود. همچنین یارانه ها و مشوق های صادراتی که وجود داشت طی دو سال گذشته لغو شد و بسیاری از مطالبات صادرکنندگان پرداخت نشد.

نورانی همچنین بازنگری، اصلاح و تهیه استراتژی یکپارچه از قانون صادرات را از جمله نیازهای این بخش دانست و افزود: تجارت و علی الخصوص صادرات در کشور ما به صورت یکسویه اعمال می شود. ما هنوز فرهنگ صادراتی و حمایت از این بخش را نداریم. برای مثال سفارتخانه های کشورهای گوناگون در ایران برای کالاهایشان شو برگزار می کنند تا کالایشان را به فروش برسانند اما کدام یک از سفارتخانه های ما چنین فعالیتی انجام می دهند؟ باید محصولات خاص کشورمان مانند پسته، زعفران، فرش، انار و ... ثبت استراتژیک شوند اما چنین اتفاقی نیفتاده است.

 

پیوستن به wto عملی شود

رئیس کنفدراسیون صادرات در ادامه اظهار داشت: در سال 2005 که ایران عضو ناظر WTO شد ، بر اساس قوانین این سازمان چون جزو کشورهای کمتر توسعه یافته بود، باید پس از ده سال عضو دائم این سازمان شود که بر این اساس سال 2015 باید به عضویت دائم این سازمان درآییم.

وی ادامه داد: برای پیوستن به این سازمان و استفاده از 97 درصد تجارت جهانی ، باید دیوار تعرفه هایمان را پایین آوریم، علائم تجاری و صنعتیمان را به ثبت رسانیم، وضعیت کپی رایت را حفظ کنیم و بتوانیم همگام با الگوهای این سازمان عمل کنیم که متاسفانه در این زمینه ضعف های ساختاری و بنیادین بسیاری داریم.

نورانی همچنین نقش تشکل ها و بخش خصوصی را بسیار بااهمیت دانسته و اذعان داشت: بخش خصوصی و تشکل های ما با سابقه ای طولانی و کول باری از تجربه در اقتصاد حضور دارند و چنانچه به آنها فضا داده شود و خودشان بخواهند، می توانند تاثیر شگرفی برجا نهند و همانطور که ژاپن در 50 سال پیش توانست با 16 تشکل خود اقتصادش را بسازد، این امکان در کشور ما نیز وجود دارد.

صادرات بیشتر از واردات باشد

رئیس کنفدراسیون صادرات و اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ایران در پاسخ به پرسشی در خصوص تاثیر افزایش واردات بر میزان صادرات افزود: ارز حاصل از نفت، باید برای بهبود زیرساخت ها و آیندگان مورد استفاه قرار گیرد. اگر قرار به واردات است ابتدا باید میزان تولید به حدی باشد که بتوان صادرات انجام داد و در حقیقت باید گفت اگر میزان واردات 19 باشد، صادراتمان باید 20 باشد. ارز ارزان که قبلا برای واردات هزینه شده ، تنها به واردات کالاهایی اختصاص داده شد که در داخل تولید می شدند و این واردات گسترده لطمه ای بزرگ به بدنه تولید و در نهایت به صادرات وارد کرده است.

وی در ادامه افزود: بهبود قانون فضای کسب و کار و ایجاد اخلاق در این راستا می تواند تاثیر بسیاری بر این حوزه بگذارد.


"دنیای صنعت"