تحریم ها علاوه بر هزینه حمل و نقل محصولات، روی کیفیت آنها هم تاثیر گذاشته بود.به گزارش صدای اقتصاد حالا که توافق هسته ای انجام شده است چشم انداز بخش های مختلف اقتصاد کشور مورد اهمیت قرار می گیرد و باید دید که فعالان اقتصادی چه برنامه ای برای آینده خواهند داشت. در مورد چشم انداز بخش کشاورزی با سید رضا نورانی، رییس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ایران گفتگو کردیم.
*شما به عنوان رییس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ایران، چه چشم اندازی را برای بخش کشاورزی بعد از توافق هسته ای متصور هستید؟
به هرصورت اقتصاد بر این اعتقاد است که با برداشته شدن تحریم ها، تجارت روان تر خواهد شد. همچنین اگر تحریم ها برداشته شود، هزینه هایی که کشور برای دور زدن تحریم ها و صادرات محصولات کشاورزی می پیموند را دیگر نخواهد داشت و حرکت در جهت رشد و توسعه صادرات ایجاد خواهد شد. امیدواریم که هرچه زودتر این تحریم ها برداشته شود تا صادرکنندگان با فراغ بال بتوانند محصولات خود را به دیگر کشورها صادر کنند.
*از دیگر اثرات تحریم ها در بخش صادرات محصولات کشاورزی چه بود؟
من فکر می کنم بحث تحریم ها علاوه بر هزینه حمل و نقل محصولات، روی کیفیت آنها هم تاثیر گذاشته بود. چرا که به عنوان مثال، مسیر بوشهر به کویت، اگر پیشتر 8 تا 12 ساعته پیموده می شد، الان در زمان تحریم ها، از 12 تا 15 روز به طول می کشد. به این علت که یک محصول مجبور است به کشورهای واسطه برده شود. همین موارد باعث می شد تا کیفیت کالاها هم از دست برود.
*به این ترتیب، در این مدت ایران، بازارهای تجاری خود را از دست نداده است؟
خیر. ایران با تمام مشکلات در بازارهای جهانی وجود داشته و توانسته آنها را حفظ کند. اما اگر روابط بانکی، انتقال پول و سوئیفت ها حل شود، مشکلات نیز برطرف خواهند شد. به این ترتیب، صادرات محصولات کشاورزی می تواند به عنوان صادرات غیرنفتی رشد پیدا کند و اگر خدا بخواهد، بتوانیم وابستگی به فروش و صادرات نفت را کنار بگذاریم.
*نشست های ایران با گروه 1+5 در مراحل پایانی است. اگر همین امروز این توافق حاصل شود، چقدر زمان لازم است تا بخش کشاورزی بتواند تاثیرات آن را در خود حس کند؟
باید بگویم که از زمان نشست های لوزان، هیات هایی از کشورهای مختلف به ایران آمدند و برای همکاری اعلام آمادگی کردند.
*پس بخش کشاورزی قبل از توافق، حرکت ها و پیشرفت هایی داشته است.
بله. البته باید در حین حفظ بازارهای قدیمی، بازارهای جدید را وارد عرصه اقتصاد کشور کرد. در این زمینه اقدامات اتاق بازرگانی خوب بوده است و آمدن هیات هایی از کشورهای اروپایی، آفریقایی و خاور دور نشان می دهد که این کشور ها، نگاه دیگری به ایران دارند. ایران با دیپلماسی سیاسی وارد عرصه مذاکرات شده است و این دیپلماسی موفق بوده است.