هرچند دولت یازدهم از ظرفیت های استراتژیک در بخش کشاورزی مثل تولید گندم به خوبی استفاده کرده اما زمینه های صادرات محصولات کشاورزی از سوی دولت فراهم نشده است.
به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از پایگاه خبری اتاق بازرگانی، نرخ رشد اقتصادی در سه ماه اول سال 95 به 4.4 درصد رسید و گروه کشاورزی سهم 4 درصدی از این میزان رشد داشت. سید رضا نورانی، رییس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی در گفت وگو با سایت خبری اتاق تهران درباره استفاده از ظرفیت های بخش کشاورزی در دوره دولت یازدهم گفت: دولت یازدهم در استفاده از ظرفیت های کشاورزی در بخش هایی موفق عمل کرده و در بخش های عملکرد مناسبی را به اجرا نگذاشته است. بخش کشاورزی از ظرفیت های استراتژیکی برخوردار است و تولید گندم از جمله این ظرفیت ها برشمرده می شود. به نظر من وزارت جهاد کشاورزی دولت فعلی در استفاده از ظرفیت تولید گندم در کشاورزی ایران موفق عمل کرده است اما عملکرد دولت در حوزه صادرات محصولات کشاورزی را موفق ارزیابی نمی کنم.
نورانی گفت: به نظر من در حوزه صادرات محصولات کشاورزی قوی عمل نکردیم. انتظار بیشتری از دولت در این حوزه وجود داشت که محقق نشده است. بیش از سه سال از عمر دولت یازدهم می گذرد اما هنوز بندر بوشهر فعال نشده است. این بندر امکان صادرات محصولات کشاورزی را در مدت زمان کوتاه به کشورهای حاشیه خلیج فارس فراهم می کرد که عدم فعالیت آن، باعث شده مدت زمان ارسال محصول به 4 کشور واردکننده محصولات کشاورزی از ایران افزایش پیدا کند. با مسدود کردن بندر بوشهر، صادرات 8 تا 12 ساعته محصولات کشاورزی به کشور عربستان، بحرین و قطر 12 تا 15 روز طول می کشد به این دلیل که مجبوریم محصول را به کشور ثالث برده، تخلیه و دوباره بارگیری کنیم. این فرایند علاوه بر افزایش مدت زمان صادرات باعث کاهش کیفیت محصول کشاورزی ایران شده است. بازارهای ایران یک به یک از دستمان خارج می شود.
رییس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی گفت: از دیگر ضعف های ایران در صادرات محصولات کشاورزی واردات یک طرفه از کشورهای مثل چین، هند و پاکستان است. متاسفانه از کشورها محصولات به ایران وارد می شود اما امکان صادرات به آن ها را نداریم. صادرات به این کشورها یا ممنوع است، یا به دلیل بالا بودن تعرفه ها به کندی انجام می شود. این از ضعف سیاست های صادراتی ماست که نتوانستیم با این کشورها پروتکل های دوجانبه برای تجارت محصولات کشاورزی امضا کنیم.
نورانی در ادامه با اشاره به بحث تک نرخی کردن ارز به عنوان یکی از چالش های بزرگ صادرات ایران گفت: تک نرخی نشدن ارز صادرات را دچار نوسان کرده است و تا ارز تک نرخی نشود مشکلات صادراتی ما پابرجاست.
نورانی گفت: 39 کشور در دنیا واردات محصولات تراریخته را ممنوع اعلام کردند اما واردات این محصولات در دوره دولت یازدهم با چراغ خاموش به ایران انجام شده است و این در حالی است که درباره مضرات مصرف این محصولات هیچ اطلاع رسانی انجام نشده است. وزیر جهاد کشاورزی هنوز مخالفتش را با واردات محصولات تراریخته اعلام نکرده است و این یکی از معضلات جدی ما در بحث محصولات کشاورزی است.
رییس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ایران با اشاره به اینکه در برنامه ششم توسعه به تولید محصولات ارگانیک و سالم هیچ اشاره ای نشده است گفت: مقام معظم رهبری در ابلاغیه ای به تولید محصولات ارگانیک و سالم تاکید کردند و در این در حالی است که دربرنامه ششم توسعه تولید محصولات تراریخته مد نظر قرار گرفته است. این یکی از بزرگترین نقاط ضعف در عملکرد دولت در حوزه کشاورزی است که مورد انتقاد فعالان بخش خصوصی قرار گرفت اما به جای استقبال از نقد ها به آن بی توجهی کردند.